Bespaartips in en rondom het huis | Wassen, drogen en afwassen

Verlaag uw energieverbruik én energierekening met onze makkelijk toepasbare bespaartips!

Energie die niet verbruikt wordt hoeft ook niet opgewekt te worden. Daarom geven we u de komende weken graag handige tips om het huishoudelijk energieverbruik flink terug te dringen.

Deze week gaat het over wassen, drogen en water geven. Hoe gebruikt u de wasmachine het voordeligst? En gebruikt u het mooie weer wel eens om uw was buiten te drogen? Lees verder voor meer tips.

 

DROGEN AAN DE LIJN OF IN DE DROGER?

Hang uw was met droog weer buiten. Wasdrogers zijn handig, maar staan ook bekend om hun grote energieverbruik. Door de was niet machinaal te drogen bespaart u veel energie.

Als u toch met de droger droogt, stel uw droger dan in op strijkdroog in plaats van kastdroog. De droger droogt u was dan op een lagere temperatuur. Dit duurt weliswaar langer, maar toch is dit energiezuiniger.

 

WAS OP LAGE TEMPERATUUR

De meeste wasmiddelen werken tegenwoordig ook goed bij een lagere temperatuur. Door met een zo laag mogelijke temperatuur te wassen bespaart u veel energie. De meeste was is licht vervuild en wordt al goed schoon bij wassen op 30 of 40 graden!

Zorg ook voor een volle trommel, daarmee bespaart u nog meer.

Was handdoeken, theedoeken en vaatdoeken om hygiënisch redenen bij voorkeur op 60 graden.

 

VAATWASSER

Met de hand afwassen is nog steeds milieuvriendelijker, maar wanneer je toch een vaatwasser gebruikt, denk er dan aan dat voorspoelen niet nodig is als je etensresten met de hand verwijderd. Zet de machine op de laagste temperatuur. Dit is normaal gesproken voldoende. Was alleen met een volle machine.

Geen reacties